Krooniline seljavalu pole ainult selja probleem

Nii mõnigi inimene on ühel mitte-nii-ilusal hommikul üles ärgates tundnud ägedat seljavalu. Statistika järgi tunneb sellist ägedat seljavalu ühel eluhetkel lausa ca 80% inimestest. Ja ägeda seljavalu all mõtlen ma tõesti sellist valu, mis võtab silme eest mustaks ja eluisu ära, rääkimata soovist liikuda. Pahatihti kaasnevad sellise ägeda valuga igasugused jubedad mõtted. Internetis levivad kohutavad pildid diski degeneratsioonidest, närvi pitsumistest ja muudest lülisamba patoloogiatest. Nii on lihtne luua seos ja arvata, et seal see seljavalu põhjus nüüd ongi ning nii see jääbki. Tegelikkuses on aga ägeda seljavalu prognoos väga hea, see allub hästi konservatiivsele ravile ning on enamasti iseparanev. Tugevam valu annab tavaliselt järele juba paari päevaga. Ka seljavalu põhjus ei pruugi olla anatoomiline. Me võtame loomulikuna, et näiteks peavalu võib tekkida stressi, magamatuse või veepuuduse tagajärjel, ilma, et me seostaksime seda struktuurse kahjustusega. Miks seljaga peaks lood kuidagi teisiti olema? Need mõtted aga hirmsatest kahjustustest võivad teinekord olla hoopis põhjuseks, miks mõne inimese ägedast seljavalust saab aastaid kestev kroonilise invaliidistav alaseljavalu. On leitud, et need inimesed, kellel seljavalu tekkel on rohkem distressi (liigne ja halb stress), on ka oluliselt kehvema prognoosiga:fcbhgfhh

Mõtted ja hirmud, mis seljavalu tekkega kaasas käivad, võivad olla lausa põhjuseks, miks inimene jääb kinni nö “surnud ringi” ja tal kujuneb ajapikku välja puue. Nende mõtete ajendil tekivad osadel inimestel vältimis-strateegiad, millele võivad kaasa aidata seljavaludega kaasas käivad soovitused nagu “ära enam raskuseid tõsta”, “pead nüüdsest olema ettevaatlik” ja “istumine tapab su selga”. See tekitab inimesele tunde nagu ta selg oleks elu lõpuni habras ja nõrk. Need inimesed ei julge varsti enam oma lapsi või lapselapsi tõsta ega nendega mängida, väldivad sportlikke tegevusi oma sõprade ja tuttavatega ning võõranduvad tööelust ja igapäeva tegemistest. Kõike sellepärast, et neile on tekitatud hirm valu ees.

dfsgdfg

On teada, et igasugused patoanatoomilised pildid ja selgitused valule ainult suurendavad valu kogemust ja sellega seotud hirme. See on miski, mis peab muutuma, et vältida kroonilise seljavalu epideemilist levikut. See ei aita valu käes kannatavaid inimesi ega ka meedikuid, kes seljavaluga inimestele selles teel toeks üritavad olla. Valu on rohkemat kui lihtsalt vigastus. Sellega kaasnevad mõtted, spetsiifiline käitumine ja elustiili valikud, mis kõik mõjutavad inimese tervist ja toimetulekut. Sellele tuleb samuti osata tähelepanu pöörata, et vältida olukorda, kus inimese mittesptsiifilisest ägedast seljavalust kujuneb välja kauakestev püsiv seljavalu ja puue.

dgdfbhcvb

 

Kuidas inimestele valu selgitada? Mida soovitada? Mida öelda ja mida mitte? Kuidas ravida? Mis on efektiivne ja mis mitte? Sellest kõigest räägime meie peagi tuleval valu ja liikumisalasel koolitusel, mis on mõeldud arstidele, terapeutidele ja treeneritele. Rohkem infot leiad ->SIIT<-