Kas sinu üle on naerdud, kui teed töö ajal trenni?

Mõne inimese töö on oma iseloomult istuv, teinekord isegi mitmeid tunde järjest. Istumise tõttu jääb aga meie keha liikumine vajaka, mis tõstab terviseriske. Parim asi, et sellise liikumatu töö vastu võidelda, on teha töö juures harjutusi. Harjutused aitavad meil lihaste verevarustust suurendada, et õlavöötme või seljalihased “kangeks” ei jääks ja vähendada ka südamehaiguste riski, ülekaalulisust ja palju muud. Miks me siis seda ei tee?

Sattusin hiljuti ühe fitness-ajakirjaniku Laua Willamsi (@girlsgonesporty) huvitavale küsitlusele, kus ta uuris, miks siis inimesed tööjuures trenni ei tee, kuigi me teame, et see on niivõrd kasulik. Tuli välja, et nii mõndagi inimest on sellepärast tööl välja naerdud ja nad kardavad seetõttu tööl harjutusi teha.

Üks naine kirjeldas, kuidas kaastöötajad olid talle töö juures harjutuste tegemise ajal ette heitnud, et ta on liiga peenike ning ju tal on haiglane soov kaalu langetada. Vaatamata sellele, et see ei olnud põhjus, miks ta istuva töö kõrvalt harjutusi tegi.

Teine naisterahvas lisas, et samal ajal kui ta tegi seina juures istudes kükki, ütles talle kolleeg ” normaalsed inimesed istuvad toolil, mitte ei teeskle nagu üritaksid seina üleval hoida”

Kõige uskumatum oli aga ühe politseiametniku lugu, kes tegi töö juures kätekõverdusi ja leitnant oli seda kaamerast näinud. Ta küsid hiljem “kas sa tegelt ka tegid hetk tagasi kätekõverdusi” ja kommenteerides, kuidas tal on “energia ülejäägid” ning oli seetõttu teda veel pikalt taga kiusanud. Naljaks, kuidas isegi ametil kus füüsiline vorm on tähtis, naerdakse su üle, kui üritad end istumise kõrvalt vormis hoida.

Üldkokkuvõttes tuli välja, et töö juures trenni tegemine ei ole töökeskonna tõttu sugugi meeldiv tegevus. Oht, et sind vaadatakse kui imelikku, on täiesti reaalne. Ja sellest on kuradi kahju!

Arvan, et iga töökeskkond peaks rõhuma füüsilise aktiivsuse olulisust tervise säilitamisel. Ükski tööandja ei taha ju omale vigast ja haiguste käes võitlevat töötajat. Oluline roll töökeskonna aktiivsel kujundamisel on aga just kolleegidel tervikuna ja tööandjal endal. Ükski enda tervise eest hoolt kandev inimene ei tohiks teiste arvamusest sõltuda ja end kõigutada lasta, kui tahab tööjuures harjutusi teha. Vastupidiselt peaks see olema normaalne. Ebanormaalne on see, kui me istume 8 tundi arvuti taga ja end seejuures ei liiguta, või mis?